|
 |
 |
 |
 |
» טקסט » ספרים תרגום » ספרים חדשים במרץ 2011 חזור
בית גדול
מאת: ניקול קראוס Great House - Nicole Krauss
|
|
באמצעות דמויות ססגוניות שחייהן שזורים להפליא, ניקול קראוס מַפנה את דמיונה הנוקב אל כמה מהנושאים החמקמקים של זמננו.
זהו סיפור על מסע ארוך של שולחן כתיבה מרשים עשוי עץ כהה המתגלגל מיד ליד במהלך המאה העשרים, שולחן הצופן את סודות בעליו והופך לאובססיה שלו, בכל פעם מחדש. זהו גם סיפור על אהבה, גלות, הסיאוב שבמלחמה וכוחה המשקם של השפה. סיפור על זיכרון הנאבק ליצור קביעוּת בעלת משמעות לנוכח אובדן בלתי נמנע.
במשך עשרים וחמש שנה כותבת נדיה את ספריה בניו יורק על שולחן שירשה מדניאל וארסקי, משורר צ'יליאני צעיר, שהועלם בידי המשטרה החשאית של פינושה. יום אחד מגיעה בחורה הטוענת כי היא בתו של המשורר לקחת את השולחן, וחייה של נדיה מוטלים למערבולת.
|
|


|
מעבר לאוקיאנוס, בפרוורים הירוקים של לונדון, מטפל ארתור באשתו הגוססת לוטי ומגלה בין מסמכיה קווצת שיער שחושפת סוד נורא. בירושלים, סוחר העתיקות וייס נחוש להקים מחדש את חדר העבודה של אביו, שנבזז בידי הנאצים בבודפשט ב-1944.
"בניגוד לאנשים," אומר וייס, "הדומם אינו נעלם סתם כך." ואמנם החוט הקושר את גורלן של הדמויות האלה הוא שולחן כתיבה כבד ומוזר, בעל 19 מגירות בגדלים משונים שמאפיל על חייהן ומקרקע באופן כלשהו את נפשותיהן התועות. לכל אורך הסיפור לובש השולחן עוד ועוד משמעות, עד שלבסוף הוא מסמל את כל מה שנלקח מהן, וכל מה שקושר אותן אל מה שהיה ונעלם.
ברומן שאפתני ובוגר זה, המשיק לישראליות בנקודות רבות, מבקשת ניקול קראוס לחקור את גבולות הבדידות שהנפש כופה על עצמה, את ההשלכות של חיים תלושים ממקום ומזמן, ומכאן גם את הזהות היהודית:
"מהו יהודי בלי ירושלים?", אומר וייס לאיש שאולי ימסור לו סוף סוף את השולחן האבוד של אביו, "רק בהמשך, אחרי מותו של יוחנן בן זכאי, הלכה תשובתו ונגלתה לאטה, כדרך שציור קיר ענקי מתחיל להתברר רק כשהולכים ומתרחקים ממנו: להפוך את ירושלים לרעיון. להפוך את בית המקדש לספר, ספר רחב ידיים וקדוש ומורכב כמו העיר עצמה. לכופף עַם סביב צורתו של מה שאבד לו, ולהניח לכול לשקף את דמותו החסרה. בהמשך נודע בית המדרש שלו בכינוי "בֵּית גדוֹל", על פי הפסוק בספר מלכים: וישרוף את-בית יהוה ואת-בית המלך ואת כל-בתי ירושלים ואת-כל-בית גדול שרף באש."
בית גדול הוא רומן סוחף רב-עוצמה על זיכרון הנאבק ליצור קביעוּת בעלת משמעות לנוכח אובדן בלתי נמנע. מתוכו עולות השאלות: מה אנו מעבירים לילדינו, וכיצד הם קולטים את חלומותינו ואת אובדנינו? כיצד אנחנו מגיבים להיעלמות, לחורבן ולשינוי?
"קולות נבדלים, מלאי חיים להפליא, שובים אותנו איש איש בגרסת חייו. קראוס, שהחלה את דרכה כמשוררת, יכולה לעשות ככל העולה על רוחה בשפה האנגלית." בוסטון גלוב
רומן נוּגה... עוצמתו טמונה בפרטי החושים שנבררו כאן למופת, טעוני רגש עז. ניקול קראוס מגישה לנו את חזונה הטרגי בצורה נקייה וטהורה. זוהי הליכה על חבל בגובה רב, אלא שאת מקום החבל תופס עצב חשוף, ואתה עוצר את נשימתך, והיא אינה נופלת." ניו יורק טיימס
"הדבר הכי קורע-לב בספר הזה הוא שקריאתו מסתיימת לבסוף... בעוד התעלומות ברומן הכתוב להפליא הולכות ונפרשות בפניך, אינך יכול שלא להתפעל מעומק יכולתה של מטפורה מעוצבת לעילא, שבמוקדה פריט עץ אילם, להזכיר לנו מה פירוש להיות בחיים." Elle
ניקול קראוס היא סופרת אמריקאית בת למשפחה יהודית, בילתה את ילדותה בלונג איילנד ורכשה את השכלתה האקדמית באוניברסיטת
סטנפורד. היא המשיכה את לימודיה באוקספורד ובלונדון. קראוס החלה לכתוב ולפרסם שירה בגיל צעיר ונחשבה
לכישרון מבטיח.
ספרה תולדות האהבה שראה אור בשנת 2005 ואף תורגם לעברית זכה להצלחה רבה, עיבוד קולונועי שלו אמור
לצאת במהלך שנת 2009.
ספרה
"אדם נכנס לחדר " שנבחר בידי "לוס אנג'לס טיימס" לספר השנה, הוא ספרה הראשון וראה אור בעברית בספטמבר 2008. סיפורים קצרים פרי עטה פורסמו בין השאר בניו יורקר בהרפרס ובאסקוויר.
קראוס מתגוררת בברוקלין, ניו יורק, עם בנה ובעלה הסופר ג'ונתן ספרן פויר.
קראוס מועמדת לפרס אורנג' לשנת 2011 והיתה אחת מחמשת המועמדים הסופיים לנשיונל בוק אוורד בארצות הברית השנה.
בית גדול
מאת ניקול קראוס בהוצאת מחברות לספרות,
תרגם מאנגלית: שאול לוין, 283 עמודים.
בית גדול - ניקול קראוס
Great House - Nicole Krauss
Great House - Nicole Krauss
|
 |
 |
 |
|
|
 |
|
|
|
|
כתב עת - ספרים
|
בית חכם
|
מול הבופור
|
צימר במטולה
|
רמקולים
|
זכות הילד לכבוד
|
סמיוטיקה
|
רואי חשבון
|
רמות
|
בניית אתרים
|
הוצאה לאור
|
 |
 |
 |
 |
הספרים החדשים במאי 2013:
אחורה על עקבים גבוהים, איך מוצאים חתול שחור בחדר חשוך, איך שהעולם נהיה לבן, אנדיורנס, אפשרות של אלימות, ארץ דמים, בדרך אליך, בצל עץ הבניאן, גן נעמי, האישה בזהב, הבית האדום, הגיבן מנוטרדאם, הדור השני, דברים שלא סיפרתי לאבא, הו! גיליון 9 | כתב עת לספרות, הזקן השתגע, הטוב, הרע והמכוער באינטרנט, הילד שנגע באף של נמר, המעבר, זאב הים, זה הסוף שלך!, זהב, חנות הספרים ללא הפסקה, לאחר מכן, לב העניין, לפעמים מאבדים אנשים, לצאת מהקווים, מאיר יערי האדמו"ר ממרחביה, מועדון הלבבות השבורים, מכלול העובדות, לא הדברים, מעולם ועד עתה, מעקב, משפחת פאנג , סודות אלי האולימפוס, סיפורי הנביאים, סיקרט - ס.י.ק.ר.ט, סרט רוסי אפל, עצבותו של הסמוראי, קו-אורך דם, קולות מן ההרים, קורצ'אק - נסיון לביוגרפיה, רבקה, רציתי לספר לך על השועלים, שייח' ג'ראח, שם הקוד: סליל, שקרים של קיץ, תיבת נוח, תנו לשד לישון, תקלה ברגשות.
הספרים החדשים באפריל 2013:
אודיסאה 19, כתב עת, הבל יתן לך נשיקה, החורף שלי בזירולנד, הפרשה, התאהבויות, ויהיו הימים טרף, יומן של גוף, יתבטל העולם, מותו של היריב, מניפת הצבעים של המוות, מרחק של שניות, עידן התמימות, פרוזאק בייבי, פרויקט רוזי, פשעים, ציידי הראשים, קצב התמוססות הקרחונים, רגע לפני, רשימות של צייר.
הספרים החדשים במרץ 2013:
אבי ואמי, אהבה בצל עץ העוזרד, אי אפשר לעמוד בפני, אייכה, בית מאיה, ברבור הכסף, גני תל אביב התלויים, האחים סיסטרז, הבן של ישו, החיים הסודיים של המוח המבוגר, היקיקומורי והאחות להשכרה, הלוחש, המוח הגברי, המזכרות, המתכננים, המתקפה על המאפייה, הנסיך, הנץ ממלטה, הסופרימס בדיינר של ארל, הפוגה בין אסונות, הקולנוע מטפל בנו, השירים הכי יפים בעברית, זיקנה בהיכלים של צדק, חוזה פגניני, חוף רפאים, יום שלישי נגמר, ימים בסערה, יש נקודה מעל הראש שלך, כל דבר יש מחיר, כל הדברים שעשיתי, כסא פנוי, כפר הטווסים, כשהשמים נפלו, לבחור באושר, לחשוב מהר לחשוב לאט, למה האבולוציה נכונה, מחשבות לעת לילה, מלכה עירומה, מלכת הקונכייה - נעמי פרנקל, מסע רגלי לגילוי עצמי WILD, מסתורין, מעבר לחילון, מעבר לנהר ואל בין העצים, מפה, מצוינות, מריר בפה, משתקפת בך, מתחילים, סוף המרוץ, סחרחורת, סין, סיפורי קנטרברי, עשתונות, צילה, קולות של עשרות רגליים זעירות צועדות בכעס על אדמת כדור הארץ, קלאודיוס האל, שחיתויות קטנות, שירת המקהלה, תדע כל אם עברייה.
הספרים החדשים בפברואר 2013:
אני לולאה מוזרה, אנשי פינות, אסורה בארץ חדשה, בלב הארץ, ברחוב האחיות השחורות, גוף בלא נחת, דושינקא, נשמה, האיש המת, האישיות הקולאז'ית, הדחיפה, החתול של שרדינגר , המיעוט הנבחר, המסע הלילי הארוך הביתה, הסחטן, הפרת סדר, התינוק החושב, התעורר, אדוני!, זאת היונה: יונה וולך, זוגינומיקס, חלמתי לך, כביש מספר 1, כוח הרצון, כל שאר התביעות מוגזמות, כלבי זיכרון, כתב ידו של דוד פוגל, לא הבנתי כלום, לגרגר זפת, לוגיקה בארץ הפלאות, לימונוב, ללכת על דגים, למרות הכל, מאושר בחלקו, מזל עורב, מחברות נתיבה בן יהודה, מטווח קרוב, מי רצח את ארלוזורוב?, מי שעומד מאחורי, מיתרי הלב, מראות סדוקות, נהר הפלאות, נולדנו לרוץ, ניירות פתאום, נמרים תחת שמיים אדומים, סופי שול והוורד הלבן, עיר מקלט, על מה אנחנו מדברים כשאנחנו מדברים על אנה פרנק, פילבי הצעיר, קברות התאווה, קדחת לבנה, קוץ ודרדר, שבע פואמות.
|
 |
 |
 |
|
|
|
|