| |
ספרים חדשים - אתר טקסט ⚞ שנת 2006 ⚟ |
| 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | שנת 2006 | 2005 | |
| אוגוסט 2019 | יולי 2019 | יוני 2019 | מאי 2019 | אפריל 2019 | מרץ 2019 | פברואר 2019 | ינואר 2019 | דצמבר 2018 | נובמבר 2018 | אוקטובר 2018 | ספטמבר 2018 | | |
|
![]() |
הספר מתחיל כאשר מגיע נחמיה לתל אביב לאחר שהייה ארוכה במדבר יהודה. בשלב הזה מתרחשים שני אירועים חשובים. הוא פוגש בענת, מלצרית יפה בבית קפה תל אביבי ונוצר ביניהם רומן חטוף, ובמקביל מתחיל דו שיח פנימי עם נשמתו. דו שיח לא רגיל, עוקצני ומצחיק, שמלווה אותו במשך כל הספר. הרומן עם המלצרית עובר תהפוכות מהירות בזמן הקצר שבו הוא מתרחש ומסתיים למחרת כאשר הבחורה נעלמת בלי להשאיר עקבות, הדבר מסתבר לנחמיה כאשר הוא מגיע לבית הקפה שבו היא עובדת כדי לאסוף אותה בתום העבודה. שם הוא פוגש את יורם, בעל בית הקפה. תוך כדי התלבטות אם לטרוח לחפש אותה או להעלם לענייניו, הוא מתיידד אם יורם והשניים מחליטים לנסות לפתור את התעלומה יחד, יום למחרת פורצת המשטרה לבתיהם בצורה אגרסיבית ונחמיה ויורם נלקחים למעצר ומבלים את הלילה בתחנת המשטרה. בהמשך הם משתחררים בערבות ובעזרת עורך הדין של יורם ומתברר להם שהם מקושרים לפרשת רצח ואונס וגם לחטיפה של ענת. במקביל יוצר נחמיה קשר מחודש עם גרושתו ובנותיו ומגלה שהסיפור לא פשוט, גרושתו הזועמת הוציאה נגדו צו הרחקה ואוסרת עליו להיפגש עם בנותיו וכמו כן עיקלה את חשבון הבנק שלו, כך שהוא הופך בבת אחת לחסר פרוטה. עקבות החיפוש אחר ענת מוליכים למדבר סיני ונחמיה יוצא בעקבותיה. בסיני, תוך כדי החיפושים. עובר נחמיה הרפתקאות מוזרות ופוגש אנשים שאיתם ובאמצעותם הוא מתעמת שוב ושוב עם השאלות העיקריות בחייו, שאלות שהרבה אנשים בתקופתנו נאלצים להתמודד איתן. ענת ממשיכה להופיע ולהיעלם ונחמיה בעקבותיה, בכל מקום שאליו הוא מגיע הוא מגלה שהיא ”במקרה“ עזבה אותו כמה דקות או שעות קודם לכן. לנחמיה יש הגדרות ברורות על המציאות. הבנות מפוקחות, מאד לא מקובלות ופרובוקטיביות. אלו דברים שבתחילת הספר הוא אומר ומצהיר בכמה הזדמנויות. בהמשך ולפי מהלך העניינים שסוחף ומטלטל אותו, הוא נאלץ להתמודד עם כל מה שהוא אמר ולבדוק הלכה למעשה אם הוא אכן יכול לעמוד בדברי עצמו. הספר שמתחיל כסיפור מתח, הופך למסע למידה/התבוננות פילוסופי ורוחני הבודק לעומק את יכולתו של האדם להתמודד עם ההבנות ששכלו מספר לו, לעמוד במטלות הרוחניות שלקח על עצמו, להתמודד אל מול הצהרותיו. האם הוא באמת מסוגל לעמוד מאחורי ההבנות שהוא דוגל בהן? אברהם דרעין מלווה בשנים האחרונות אנשים החולים במחלות שנחשבות סופניות ומדריך אותם לגלות בעצמם יכולות ריפוי, מנחה אותם להבין שהם הרופאים, הם הריפוי. וכמו שהם יצרו את המחלה כשיעור בחיים, הם יכולים ברגע שהשיעור הובן, לסלק את המחלה מחייהם. הם לא זקוקים לה יותר. במילים אחרות, אני מנחה אותם להבין וליישם את הרעיון ש – מחשבה בוראת מציאות. רעיון עתיק שקיים אגב בכל התורות העתיקות וזו הבנה שבתקופתנו עולה ומבצבצת, בעיקר בקרב הילדים והנוער ומתחילה להפוך למציאות. עוד על חייו המרתקים של של אברהם דרעין: כאן
באדיבות הוצאת פראג
מרטין
"ערב טוב." "ערב טוב," ענו שניהם בפה מלא לוקוס וחייכו כשזיהו אותו. "הַי איש," אמר הבחור, "חזרת? היא עזבה לפני כמה ימים ה-ענת שלך, לא הולך לכם, מה?" "דווקא כן." חייך נחמיה. "אבל אתה לא מצליח להיפגש איתה," אמרה הבחורה, "היא צחקה לאללה כשרועי אמר לה שחיפשת אותה ונסעת אחריה לדהב."
"זה באמת מצחיק," הסכים נחמיה. "להפך," חייך נחמיה, "הוא מת עם ההרואין שלו. בלעדיו הוא עוד עלול להתחיל לחיות וזה הדבר שהכי מפחיד אותו."
"אם הוא לא רוצה לחיות הוא יכול להתאבד, לא?"
רועי וחברתו נראו מבולבלים.
"מעניין מאוד." "מרטין," הציג את עצמו, "מעניין מאוד מה שאמרת על המוות, אני מסכים איתך, רוב האנשים מכורים למוות." "בא לך לפרט?" שאל רועי בתרעומת קלה, "אני דווקא מאוד רוצה לחיות, אם לא אכפת לך, אני חושב שגם מירי מעדיפה לחיות, נכון?" הוא הביט בחברתו בחיוך והיא חייכה אליו חזרה. "בשמחה," אמר מרטין, "אני אוהב לדבר ונהנה לאללה כשמאזינים לי." ובתנועה שוטפת העביר את עצמו אל המרבץ שלהם. הדרך בה זז האיש מצאה חן בעיני נחמיה, הייתה בה הרבה עוצמה וחיוניות שלא תאמה את גילו. "התמכרות היא מוות," אמר מרטין. "רוב האנושות מכורה למשהו ש'מאלץ' אותה לוותר על החיים במלואם. זה יכול להיות כל דבר - שלטון גרוע, הרגלים, פחדים, חוסר אונים, אובססיות, בני זוג, סמים מכל הסוגים ובעיקר מחלות." "רגע! מחלות הן לא התמכרות. אתה רוצה לומר לי שמישהו שיש לו סרטן למשל, או איידס, מכור לזה?"
"בהחלט," אמר מרטין וחייך שוב את חיוכו המאיר, "סרטן הוא אחד מסוגי ההתמכרויות המשובחים ביותר, כמעט בלתי מנוצח."
"אתם שניכם מחייכים ומבסוטים מעצמכם," אמר רועי בכעס, "אבל אתם יכולים לדבר ככה כי אתם בריאים. ותסלחו לי, אבל מי שיש לו סרטן, סובל! היה לי דוד שמת מסרטן והוא סבל נורא עד שמת. אף אחד לא רוצה לסבול ככה. אני בטוח שאם היה לכם סרטן לא הייתם מדברים ככה."
שלושתם הנהנו. נחמיה הביט במרטין, למתנה כזו הוא לא פילל. "צ'י-קונג זו ההבנה כיצד לנהל את תנועת האנרגיה בגוף, שהיא הבסיס לכל אלה. העברתי מאות סדנאות בכל הארץ, לעשרות אלפי תלמידים, ועד אז לא חליתי מעולם. כשכל הארץ שכבה במיטה עם שפעת ושאר צרות חילופי העונות, נשמתי מלוא ריאותי בחיוך מתנשא ולימדתי את כולם לנשום. הייתי 'מר בריאות'." "טאי-צ'י זה דווקא יופי," אמר רועי בהתלהבות, ונחמיה הנהן איתו, "לפני שנתיים עשיתי סדנה וזה היה מדליק."
"ללא ספק," הסכים מרטין, "אני מתַרגל עד היום, ובכל זאת..." הפסקתי לנהוג. זה היה מסוכן מדי. האוטו האמריקאי הנוצץ שבו התגאיתי עמד ליד הבית והעלה אבק. כל חיי השתנו לחיים של חולה כרוני. בתי חולים, ריח של חומרי חיטוי מהבגדים, בדיקות אינסופיות, דיבורים על תרופות, תקוות, סיכויים ואחוזי החלמה. נאלצתי גם להפסיק ללמד, כי לא יכולתי לעמוד מול כיתה ולפחד שהתקף יסיים את השיעור כבר בתחילתו, וגם התביישתי מאוד להסתכל בעיניים של אלה שלהם הטפתי בלהט על בריאות, על הקשר שלה עם טאי-צ'י וכמה חשוב לקחת את עצמם בידיים ולהתחיל לנהל את בריאותם וחייהם. חשתי שאין טעם לחיי, ובשיא הרצינות התחלתי לשקול התאבדות." "איזה יופי," מלמל נחמיה בעיניים נוצצות, "נפלא, פשוט נפלא." מירי ורועי הביטו בו מזועזעים. אבל מרטין הבזיק אליו חיוך אוהב והמשיך. "הרופאים היו כנים. 'מעבר לתרופות שמקלות את הסימפטומים אין לזה תרופה,' אמרו, 'אנחנו לא יודעים את הסיבות למחלה ומה גורם לה להיעלם במקרים הנדירים שאותם אנחנו מגדירים בתור נס רפואי.' הם נתנו לי כמה מספרי טלפון של נסים רפואיים כאלה, אבל זה לא עזר. להפך, התייאשתי עוד יותר כי לא היה ביניהם שום מכנה משותף. אחד נסע לסין ושם עשו לו כל מיני דברים לא ברורים והלעיטו אותו במשקה מזנבות דרקונים ועשבים רעילים, אחד טיפל בעצמו בהילינג שהמציא, אחת התגרשה מבעלה והבריאה בתוך שלושה חודשים, ובקיצור, בלבול מוחלט. שום דבר ללמוד ממנו, מעבר לידיעה שהם הצליחו איכשהו להירפא בכוחות עצמם. איכשהו... הרמז העבה... שכתוצאה מהמחלה, אנשים אלה יצרו שינוי מוחלט בחייהם, היה מונח מתחת לאפי, אבל לא הייתי מוכן להביט בו. להתייאש זה קל יותר ומחייב פחות. ואכן, היאוש אפף אותי לגמרי. לא ידעתי מה לעשות. הייתי בטוח שאמות בקרוב. נכון יותר החלטתי להתאבד אם אגיע לכיסא גלגלים, ולא להשתרך בשארית חיי כיצור מוגבל שתלוי בחסדי אחרים. אז החלטתי לנסוע לחו"ל. להיות לבד, רחוק מהבושה, במקום שבו לא יהיה עלי להיתקל בעיניים מוכיחות שיזכירו לי איזה פלצן הייתי. ומעבר לזה, חשבתי לעצמי שאם נגזר עלי למות בייסורים, אז לפחות אעשה את זה בגן העדן. בחרתי בתאילנד, באי שהכרתי ואהבתי. שם רציתי לבלות את ימי האחרונים.
הייתי גרוש. ילדי כבר בגרו, ולא הייתה לי אחריות על אף אחד חוץ מעל עצמי. מכרתי את כל מה שהיה לי, התפטרתי מכל עבודותי ונפרדתי מכולם לשלום. הרופאים הזדעזעו כששמעו איפה בחרתי לבלות את סוף ימי, כי ידוע שמקומות חמים ולחים מגבירים את תכיפות ההתקפים. 'סע לשווייץ, לסקנדינביה, אל תקשה על עצמך,' אמרו. אבל אני שונא קור, וראיתי בכך רק העמקה של הסבל. אז החלטתי להסתכן." "הרופא הבכיר שלי היה איש יקר בשם רפי קרסו, בטח שמעתם עליו." כולם הנהנו. "הוא היה היחיד שדיבר בשפה שהועילה לי ונפרד ממני במילים, 'שמע, יש לך המון פשפשים ופרעושים במוח. נער אותם והעולם שלך. אם לא תצליח, אני פה עם תרופות הרגעה, מתי שתרצה.' המילים זעזעו אותי, אבל הבנתי את כוונתו. הוא ניסה להבהיר לי את חוסר הברירה שבמצבי, את העובדה שהכל בידי כעת, את המציאות. אז נסעתי. למזלי הרב הצטרפה אלי לנסיעה ידידה צעירה שהתנדבה להשגיח עלי, לטפל ולתמוך. הרגשתי זקן, חסר אונים ומיואש (הייתי אז בן ארבעים ושש בסך הכל). כל מה שרציתי היה ליהנות מעט לפני הסוף הכתוב על הקיר באותיות אש צורבות, ולא ממש ידעתי איך לעשות את זה. בתאילנד החריפו ההתקפים בדיוק כפי שניבאו לי הרופאים. גן העדן החם והלח הפך לסיוט מתסכל. כי החיים היפים אכן היו שם, אבל לא יכולתי ליהנות מהם. בימים הראשונים הייתי עסוק בעיקר ברחמים עצמיים ובניסיון לפצות על מר גורלי באוכל משובח, ג'וינטים ופגישות עם חברים ותיקים שהצטרפו אלי להילולת הבכי. יום אחד עברתי חוויה מקפיאת דם, שאותה יזמה הידידה הצעירה שלי ברוב חוכמתה, אם גם ללא מודעות. היא התעקשה שנלך לטיול בג'ונגל, אני התנגדתי כמובן בטענה שזקנים גוססים שכמוני לא יוצאים לטיולים רגליים בג'ונגלים פראיים, אלא אוכלים טוב, ישנים טוב, מקבלים מסאז'ים ופינוקים אחרים ולא מטרידים אותם בהרפתקאות מוזרות. אבל היא לחצה והבטיחה לתמוך ולטפל ושכל זה רק לחצי שעה, עד שלבסוף נכנעתי ויצאנו לדרך. תוך חצי שעה איבדנו את דרכנו. אני לא יודע אם אתם יודעים מה זה ג'ונגל טרופי. כל שביל דומה למשנהו, כל פתח בין עצים נראה כמו יציאה לשביל, שאחרי כמה מאות מטרים מפותלים עלול להגיע למבוי סתום בחומת שיחים קוצניים. קשה להבדיל בין עץ לעץ בתוך הסבך ובלתי אפשרי לחזור בדיוק על עקבותיך. אין שום סימני דרך ברורים, ובקיצור, בילינו כמה שעות של הליכה במעגלים שבתוכם עברתי שני התקפי שיתוק והתלוננתי בלי סוף. גם הידידה שלי החלה לאבד את ההומור הנפלא שבעזרתו דחתה תמיד את יבבותי ועודדה אותי בכל פעם שנשברתי. הערב ירד וגשם כבד החל לשטוף את הג'ונגל. זה היה בסוף עונת המונסונים וחטפנו על הראש מונסון רציני, גשם זלעפות שנמשך כל הלילה. מונסון זה לא גשם שאנחנו מכירים. זה המון מים באוויר, טיפות ענקיות, זרם אינסופי שממלא את העיניים ולא מאפשר לראות יותר ממטר קדימה גם ביום, ובלילה חושך מוחלט. אין כוכבים, אין ירח, רק גשם."
"אז מה עשיתם? תפסתם מחסה?"
"ולעצור, לנוח, עד עבור זעם?"
"אז מה עשיתם?" דווקא במצב הזה, במלחמה נואשת על חיינו, מצאה ידידתי מחדש את חוש ההומור שלה, וגם אני הייתי עסוק בהישרדות מכדי להתאבל על מר גורלי. וכך בילינו את הלילה בסיפור בדיחות וצחוקים פראיים בין מכה לשריטה, בין פאניקה לבהלה. שרנו שירים ופנטזנו את תפריט את ארוחת הבוקר שנזכה לה כשנינצל. על 'אִם'... לא העזנו לחשוב. לאחר שעות ארוכות ומתישות התחילו השמיים להתבהר ויכולנו לראות משהו. הגשם נרגע מעט וכך הצלחנו להגיע לחוף נטוש. מצאנו שם בונגלו הרוס למחצה והסתתרנו בו מהגשם שחדל לרדת בזריחה. כשנרגענו, והתחיל להיות חם ונעים, נרדמנו לכמה שעות על החוף. זמן-מה לאחר שהתעוררנו עברה שם סירה, אספה אותנו ותוך רבע שעה היינו בבית."
"והטרשת שלך?"
"כאילו קיבלת הפסקת אש לצורך שרידה."
"אז מה עשית?" "שניים," צחק מרטין. "זה היה המקום היחיד שאפשר היה להשיג בו בירה משובחת באותה תקופה, כי החבר'ה שניהלו אותו היו אנגלים. הם גם דאגו להגיש לך את הבירה קרה כקרח ועם חיתול מקלקר כדי שתישאר קרה עד סוף הבקבוק." מירי ורועי העבירו מבטים המומים ממרטין לנחמיה. "אתם מכירים מקודם? עבדתם עלינו?" "מהגלגול הקודם כנראה," מלמל מרטין, "בַּנוכחי, זו הפעם הראשונה שאנחנו נפגשים." "אתם אנשים מוזרים שניכם," אמרה מירי, "אבל ספר לנו בבקשה איך יצאת מזה, לא גמרת את הסיפור שלך." "את צודקת, ואם שרדת עד עכשיו ולא נרדמת, מגיע לך לדעת," חייך מרטין והמשיך. "מאותו יום העסקתי את עצמי ביצירת התקפים 'לפי הזמנה', הייתי מדמיין את תחושת ההתקף ובתוך כמה דקות הוא היה נוצר. ניסיתי את זה בתנועה, במנוחה ואפילו כששכשכתי במים. המצאתי כל מני טריקים והשתמשתי בכל הידע שהיה לי בצ'י-קונג וברפואה הסינית ובכלל.
בתוך ימים ספורים הפכתי לאלוף ביצירת התקפי טרשת לעצמי. נהניתי כל-כך עד שהתחלתי לעצב את ההתקפים כרצוני. עם ובלי שיתוק ברגליים, שיתוק רק ברגל אחת, עם זרמי חשמל או בלי וכו'. זה היה תענוג מדהים, לשלוט במה ששלט בי לפני כן. ומכאן ועד להבראה, הדרך הייתה קלה ופשוטה, רק להפוך את הכיוון. למרות שאז בעצם נאלצתי להתמודד עם השאלה הקשה מכל." "יש משהו שאתם לא מבינים," התערב נחמיה שוב. "איום ונורא זה משהו ששולט בכם, לא משהו שמשחקים בו כמו בכדור או גור חתולים חמוד. תארו לעצמכם שפגשתם מפלצת. מפלצת אמיתית, עם עשן מהנחיריים, ריח של ביוב, גובה של בניין ומלתעות בגודל של דלת. מפלצת שיכולה לחסל אתכם באפצ'י לוהט אחד מנחיריה העצומים. ופתאום מתברר לכם שאתם יכולים לנהל את התנועה שלה. יש לכם שלט משוכלל ביד ואתם מזפזפים את המפלצת כרצונכם. לא משנה כמה היא גדולה ומסוכנת, היא המפלצת שלכם, הג'וי-סטיק ביד ואתם כבר לא הטרף שלה, אלא היא הצעצוע שלכם. איך זה נשמע לכם?"
"אבל זה סבל איום. לא כאב לך כשהבאת על עצמך התקף?" התעלמה מירי מנחמיה. "למה לא תגיע? יש טיפולים, מכוני גמילה, קבוצות תמיכה, כל מיני דברים." "זאת לא עזרה אמיתית. עזרה אמיתית היא זו שאדם מגיש לעצמו כשהוא מסכים להיות הבוס. להיות השותף העיקרי, הפעיל והבלעדי בחייו. הוא מבין שהוא היוצר, הוא הבורא, והוא מחליט לגדול החוצה מהמצב שבו הוא נמצא. או אז יכול מכון גמילה לשמש לו מעון תומך, כמו כל שיטת טיפול אחרת. לפני כן המכון יכול לכל היותר לשמש כגלולת הרגעה שאותה ייקח בכל פעם שהכאב מחמיר בראש או בכיס. כאב הגדילה הוא שלנו, ואף אחד לא יכול לחסוך לנו אותו. רק פעם אחת בחיים יש מי שכואבת את לידתנו, וזו האמא שלנו, שגם היא מגישה לנו על זה חשבון לא קטן. אין ארוחות חינם בחיים, גם אם זה נראה כך לפעמים. ואם בדרכנו אנחנו פוגשים כאב, צריך לאפשר לו להתקיים, לעבור דרכו, לחוות אותו. למרות הפחד שאת הכאב הזה לא נוכל לשרוד. העיקר לא לברוח." "ממה אתה חושב שאנחנו בורחים כל הזמן? אתה לא מגזים קצת?" "מעצמנו, מהייעוד האמיתי שלנו. מהעוצמה האלוהית שבנו ובעיקר מהאחריות הנלווית אליה. מהחופש שבלהיות אלוהים. מהלבד שבלהיות אלוהים. אנחנו מבלבלים את זה עם בדידות, ופוחדים. מצד אחד אנחנו כמהים לזה, כי לכך נועדנו. ומצד שני פוחדים מכך יותר מהמוות ובלבד שלא להכיר באלוהותנו, בכוח הבריאה שבידנו, בכוחנו האמיתי, כוח האור והטוב, עד כמה שזה יישמע פלצני. אנחנו מעדיפים להישאר עבדים לכל החיים ולא לצאת לחופשי. אתם זוכרים כמה קשה היה לשכנע את העבדים ההם במצרים לצאת מהכלא? לעזוב את סיר הבשר, החומוס והפול המצרי המשובח? אפילו כשאמרו להם להרוג את הילדים שלהם הם בכו ועשו את זה, ואם לא היה שם מוישלה עם מקל הקסמים ושאר האביזרים, הם לא היו יוצאים משם לעולם. לא סתם אומרים לנו לספר ביציאת מצרים כל הלילה, לא הסיפור חשוב אלא המהות שאולי נקלוט אם נקשקש על זה כל הלילה. ואם לא, אז בשנה הבאה, או בשנה שאחריה. עד שנבין ונעשה מעשה."
"ומה כל-כך טוב בכלא?" "מלכוד 22..." מלמל רועי, אבל בעיניו החל לנצנץ שביב של הבנה. מירי נצמדה אליו והתכרבלה בו בחשש לא ברור.
נחמיה היה מאושר. הוא הביט במרטין באהבה אין קץ וחש צורך לחבק אותו. הם טבעו זה בעיני זה ונחמיה חש כאילו הוא מתבונן בראי. כל בדידותו התפוגגה לראשונה בחייו. בבת אחת התפוצצה בו ההבנה ש... "בדיוק, זמן רב מדי חייתי בחוסר הסכמה עם עצמי וידעתי את זה. מודעות יכולה להיות הרסנית אם היא לא הופכת למעשה. המון זמן אכלתי את עצמי - כי ידעתי שאני פועל ביודעין נגד עצמי, ויום אחד תפסתי שהידע הזה צועק עלי ואני לא יכול להתחמק יותר. בשׂכל, כמובן, הסתדרו כרגיל כל השקרים והתירוצים הרגילים בשורה ארוכה, ששים אלי קרב. ממש חימם את הלב לראות את כל החברים הנאמנים מתייצבים לדגל... אבל זה היה מובהק מדי. הבנתי שאני גנב, שקרן ומתאבד. שאהיד של כוחות הטמטום, שמטעמי הסוואה נתתי להם את הכינוי הרומנטי 'כוחות הרשע' ובכך כאילו פטרתי את עצמי מאחריות. כי מה כבר אפשר לעשות כנגד כוחות רשע איומים ונוראים?... וכל הזמן הזה המשכתי לקוות שהכל יסתדר ויהיה טוב, בלי שיהיה עלי להתמודד עם שינוי אמיתי. בלי שאצטרך להתחייב. ומובן שזה לא קרה, ולא קרה, ולא קרה. אז מחוסר אונים וידע כיצד לפוצץ את המורסה האנרגטית הזו, יצרתי משבר. לא ידעתי מה אני עושה, את זה הבנתי רק אחר כך, בדיעבד. חוץ מזה, אני משער שהיה בי גם איזה שד שדחק בי לבדוק אם יש משהו בכלל בכל מה שאני מלמד ומטיף. הייתי צריך להאמין במה שאני 'כבר יודע' ולא באמת האמנתי. אז מה נראה לכם, שהייתי צריך טרשת כדי לגדול?"
"מסתבר," חייך רועי סוף-סוף. "אתם שניכם נראים לי מין מורים רוחניים כאלה, אבל אף פעם לא שמעתי על אף אחד מכם. איפה אתם מלמדים?" חייך רועי, ששמע את מלמולו של נחמיה.
"אני גרפיקאי," צחק נחמיה, "גרפיקאי מובטל."
"מותק, נראה לי שהם הולכים לישון יחד הלילה," אמרה מירי לפתע, וארבעתם התפוצצו מצחוק. רק עכשיו הם תפסו שהם לבד במסעדה. השעה כבר הייתה מאוחרת, וחוץ מהרעש שהם הקימו, היה המקום דומם. הנרות כבו מזמן על השולחנות והירח האיר את האזור בקרירות משיבת נפש. רועי ומירי קמו.
"יש לך מתכון בזק?"
"וזה הכל?"
"כשהם רוצים באמת הם מוצאים אותי. כמו שאנחנו נפגשנו, גרפיקאי." מרטין עצם את עיניו לשבריר של שנייה ושב ופקח אותן. מבטו קדח בנחמיה. "פשוט קשה לך להסתובב בעולם בלי כותרת, בלי הגדרה עצמית. זה לא נשמע לך טוב מספיק. נסה פעם להסתפק באמת ויאמינו לך."
"האמת?" לנחמיה היה קשה לפתע לפגוש את המבט היוקד, והוא ניסה לנתק את עיניו מאלו של מרטין, אבל לא הצליח. "בוודאי. אנשים אוהבים תרופות, שיטות ותקוות ומתקשים להשלים עם כך שעבר זמנן של השיטות והגיע זמן המהויות. לכן כמובן זה לא עבד. וכך, עם הזמן, נשארתי בלי תלמידים, בלי פרנסה ובלי חשק. חשתי שאיבדתי איפהשהו את הדבר היחיד שהיה לי בידיים, עוד לפני שהבנתי באמת מה בעצם היה לי. זה מתסכל ומייאש, כמעט יצרתי לעצמי עוד טרשת."
"ואז..." "זה לא נשמע טוב למי שכרגע גמר להמציא את התרופה האולטימטיבית לכל צרה אשר תבוא..."
"הרבה יותר גרוע. אתה יודע שיש לך את זה - אבל אין לך. נראה שהייתי חייב ללמוד גם את השיעור הזה לפני ההסמכה, וזה לא היה גלידה. וכך זה נמשך עד שיום אחד פגשתי זוג מופלא. איש ואישה שמלווים אנשים המוגדרים כחולים בסרטן. הם אימצו אותי אל לבם, האכילו אותי על שולחנם ועזרו לי להיוולד מחדש. הם כיוונו אותי להבין שכל מה שאני צריך לעשות הוא למקד את התודעה שלי בדבר האמיתי." "הנכד שלי," חייך מרטין ובעיניו צץ לפתע ילד קטן ושובב. "את הכל אני לומד ממנו. הוא בן חמש ונשמתו הנקייה מראה לי את הדרך בשנים האחרונות. ילדים הם עם פשוט וחזק. הם עוד לא פיתחו את ההגנות, שלנו כבר קשה להיפטר מהן. הם חיים כאן ועכשיו, בלי הרבה חשבונות ודיבורים. שים לב למהירות שבה הם מחליפים נושא כשזה הופך ללא רלוונטי, בלי לאבד את המהויות. הפחדים שלהם ברורים ורלוונטיים למציאות וכמוהם גם הרצונות שלהם. קשורים לצרכים מידיים ולא לתשוקות דמיוניות שנובעות מחוסרים מהעבר. למזלם אין להם הרבה עבר, והם עדיין לא מבינים את הצורך לדאוג לעתיד כשאפשר ליהנות מסוכרייה על מקל בזה הרגע. וטוב שכך, אחרת לא היה לי ממי ללמוד."
"אני יודע על מה אתה מדבר," אמר נחמיה, "גם לי יש שתי ילדות נפלאות..." עיניו התמלאו דמעות כשנזכר בקרן ובפז ובכל מה שקורה.
"ואתה סומך עליו?" נחמיה השתרע לאחור. לא, זה לא חשוב. כל אחד בדרכו. האחדות אינה בצורה אלא במהות. ובכל זאת היה לו קשה לוותר, הילד שבתוכו נואש לחיבוק ולא נראה שמרטין מתכוון לספק את צרכיו.
בשביל זה אני פה אהוב, נשמע הקול המוכר. אבל לילד שבו זה לא הספיק. הוא רצה משהו גשמי יותר, משהו שבא מבחוץ. הוא התכרבל לתוך עצמו, חיבק את עצמו וחש שחסר לו עדיין. מרטין ישב בשקט והתבונן אל מחוץ למסעדה. הלילה החל לדהות והים רגש יותר. כמה ציפורי בוקר מתחו את כנפיהן בפיהוק והשמיים החלו להאדים במזרח. זבובים התעוררו והסתחררו בזמזום סביב הכוסות שנשארו על השולחן והיום הסתער על המדבר במלוא עוצמתו. © כל הזכויות שמורות לפראג הוצאה לאור כתובתו של אלוהים - אברהם דרעין ![]() ![]() ![]()
מומלצים:
ספרים
|
כתב עת ספרים
|
עולם חדש
|
רמקולים
|
זכות הילד לכבוד
|
![]() |
|
![]() |