 |
 |
» טקסט » ספרים מקור » ספרים חדשים במרץ 2012 חזור
רומן וינאי
מאת: דוד פוגל Viennese Romance - David Fogel
|
מיכאל רוסט, צעיר בן שמונה עשרה, עוזב את עיר הולדתו ועובר לווינה בשנותיה האחרונות כבירת האימפריה האוסטרו-הונגרית.
סקרן ותאב להתנסות בכול הוא קושר קשרים ארעיים עם כל מי שנקרה בדרכו: זונות, מהפכנים, קציני צבא, דלפונים שלא יעבירו את יומם בלי הלוואה, ואנשי עסקים שמקור עושרם מפוקפק - אחד מהם אף נותן לו מענק נדיב ותמוה.
כשנכנסת לחדרו בעלת דירתו, אישה נשואה שבעלה בנסיעת עסקים, הוא לא מתלבט הרבה ומתפתה לה, ושום היסוס אין בו גם לפתח במקביל קשר אהבים עם בתה בת השש עשרה. אין לו סייגים כלשהם, גם אם יכאיב לשתיהן בבחירותיו.
כעבור שני עשורים בפריז, אחרי שעלו בזיכרונו והוא הימר שוב על כספו, אין לדעת באילו התנסויות נוספות יתנסה ואם ימצא לעצמו סוף-סוף מקום שיהיה לו לבית.
|
|


|
בדמותו של רוסט השקיע דוד פוגל לא מעט מניסיון חייו. בארוטיות נועזת ומעודנת הוא מפליא לתאר את פרשיית האהבים המשולשת, ומתווה ברוסט גם תווים יהירים, אכזריים, תוויו של מי שכל תסבוכות הכרך הגדול ייתנו לו עניין וטעם בחייו. בצד ארתור שניצלר ויוזף רות, פרנץ קפקא וברונו שולץ, שפעלו גם הם באימפריה האוסטרו-הונגרית ערב שקיעתה, מעלה כאן פוגל בעברית עשירה רומן אירופי אורבני ומרחיב בו את מנעד הספרות העברית.
בדרך מקרה התגלה כתב היד הזה של פוגל בארכיון "גנזים" עשורים רבים לאחר כתיבתו, ומתוך הנייר שהצהיב עלתה יצריותו, מנוסחת בעדינות עטו של משורר ובתנופת מספר, ששתי ערי בירה נפתחות לפניו דרך חצרותיהן האחוריות וחדרי חדרים אפלוליים.
דוד פוגל נולד בסטנוב שבפודוליה בז' באייר תרנ"א, 15 במאי 1891. משנת 1912 עד 1925 ישב ישיבת-קבע בווינה ולאחר מכן עבר לפריז. בשנת 1917 התחיל לפרסם בעיתונות העברית שירים ליריים קטנים, רובם חרוזים לבנים, שעוררו תמיד תשומת-לב. ב-1923 יצא לאור ספרו לפני השער האפל - קובץ שירים. את כוחו בפרוזה הראה פוגל לראשונה בתרגומו את הכופר מסואנה להויפטמן. אשתו הראשונה לקתה בשחפת, וגם אצלו נתגלו ב-1920 סימני המחלה.
בשנת 1919 עלה ארצה אך הוא לא התאקלם בה וכעבור שנה שב לאירופה לסיבוב הרצאות על "לשון וסיגנון בספרות העברית החדשה". הגורל שהיה מנת-חלקו בשנות מלחמת העולם הראשונה (מחנות-הסגר ורעב) פקד אותו גם בשנות מלחמת העולם השנייה בהיותו בצרפת; אשתו השנייה וביתו ניצלו, אך פוגל נעצר, בהיותו נתין זר, בידי המשטרה הצרפתית של ווישי.
וכשתפסו הנאצים את כל צרפת בסוף 1942 עוד ראוהו בחיים. על אחריתו ישנן ידיעות-שמיועות שונות וסותרות. על כל-פנים בתחילת 1944 מצאו הנאצים את פוגל בהוטוויל (שבדרום-צרפת, שם שהתה אשתו בבית-מרפא לחולי-שחפת), הוציאוהו משם ושלחוהו כנראה למחנה השמדה.
רומן וינאי
מאת דוד פוגל
בהוצאת עם עובד, 300 עמודים.
רומן וינאי - דוד פוגל
Viennese Romance - David Fogel
|
 |
 |