 |
 |
» טקסט » ספרים מקור » ספרים חדשים במרץ 2014 חזור
חלומותיהם החדשים
מאת: חיים באר
|
כשגדעון שֹורק פרש מהמוסד אחרי שנים ארוכות של פעילות חשאית רבת־עלילות הוא לא תיאר לו שדווקא אז ייקלע לתסבוכת שתעורר הדים בארץ ובחו"ל.
כל מבוקשו היה להגשים משאלה ישנה – לכתוב רומן על ימי החרדה של אל־עלמיין, כשאיום הפלישה הנאצית ריחף מעל היישוב היהודי בארץ ישראל.
לצורך הכתיבה נעזר גדעון באלמה וֶבֶּר, סופרת חכמת לב ושנונה שהרומן הראשון שלה היה מיד עם הופעתו לרב־מכר. החיזור ההדדי המתפתח ביניהם, הנע בין חשיפת נסתרות העבר לגילוי רזי הכתיבה, מביא אותם אל מחוזות מפתיעים שלא חלמו עליהם, מעמת אותם מחדש עם פרקי חיים שהדחיקו ומשנה את תמונת עולמם.
|
|


|
"כששבו על עקבותיהם ומשמאלם התנשאה החזית החומה, הקודרת, של כנסיית יוחנן הקדוש על מגדלה הגולמני, המגושם, כבר עמדה השמש גבוה בשמים. שותקים עברו על פני חומת בית הספר האנגליקני, שבתוך מתחם הכנסייה, ואת תשומת לבה של אלמה משך ציור, שיד חסודה, חפה ככל הנראה מאבק הרהורי כפירה, ציירה בלבן ובתכלת על דלתות הברזל החלודות הסוגרות על מגרש החניה של בית הספר: מלאך בגיל העמידה עם מבט נוגה וזקן צרפתי מעוצב, ומלאכית עולת ימים שתוֹם ושוויון נפש נשקפים מפניה – שתי דמויות צחורות, ערטילאיות, כמעט שקופות לחלוטין, שמרחפות בתוך חלל תכלכל, חלומי, ואוחזות יחדיו, נוגעות לא נוגעות, בכדור הארץ כאילו הוא כדור משחק.
"חבל שלא הבאתי אתי מצלמה," אמרה אלמה. "זאת יכולה להיות עטיפה נהדרת לאיזה ספר שאולי אכתוב פעם.""
חיים באר נולד בירושלים ב-1945 וגדל בבית דתי. הוא סיים את שירותו הצבאי ברבנות הצבאית ובמערכת כתב העת "מחניים" כשבמקביל עבד כמגיהה בעיתון "דבר". בשנת החל לעבוד כמגיהה ולאחר מכן כעורך בהוצאת עם עובד. לצד הפעילות המו"לית הענפה היה באר עתונאי פעיל. משנת 1963 ואילך פרסם באופן שוטף כשבע-מאות רשימות ומאמרים בנושאי ספרות, תרבות, חברה והיסטוריה של ארץ ישראל. בשנים 1981–1992 שימש חבר מערכת העיתון "דבר" ופרסם בקביעות מדור קבוע ב"דבר השבוע".
באר שימש כמרצה באקדמיה לאמנות בצלאל (בשנת 1988), כמרצה בחוג לתולדות עם ישראל באוניברסיטת חיפה (1988-1987), כמרצה אורח בחוג לספרות עברית באוניברסיטה העברית בירושלים (1999) ובחוג לספרות עברית באוניברסיטת תל אביב (2000), כפרופ' אורח לספרות עברית ב-JTS, ניו יורק (2004) ובמוסדות אקדמיים נוספים. בשנת 2000 מונה לפרופסור חבר באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. הוא מלמד במחלקה לספרות ומשנת 2011 הופקד בראש הקתדרה ללימודי יידיש על שם אנה והארי זינגר באוניברסיטה.
ספריו – "שעשועים יום יום" (שירים, 1970); "נוצות" (רומן, 1979); "עת הזמיר" (רומן, 1987); "גם אהבתם גם שנאתם – ביאליק, ברנר, עגנון מערכות יחסים" (1992), "חבלים" (1998), "לפני המקום" (2007), "אל מקום שהרוח הולך" (2010), "ספרי מזיכרונותיה של תולעת ספרים - מסעות בעקבות סופרים וספרים" (2011).
חלומותיהם החדשים
מאת חיים באר
בהוצאת עם עובד, ספריה לעם 684, על העטיפה:
בית הספר האנגליקני על יד כנסיית יוחנן הקדוש, רח'וב ח'ורי, חיפה.
עיצוב העטיפה: דורית שרפשטיין, 480 עמודים.
חלומותיהם החדשים - חיים באר
|
 |
 |